fbpx
Kontakt

Är du redo för nedsläckningen av 2G och 3G?

Lugn, vi hjälper dig

Under de kommande åren kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut och till slut helt släckas ner helt. Idag används näten runt om i hela Sverige för allt från mobiltelefoni och bredband till larm- och säkerhetslösningar. För dig som har ett hemlarm och är kund hos oss på Säkra Larm eller funderar på att bli det, så har vi satt ihop några vanliga frågor och svar om hemlarm och hur du ska tänka och vad du kan göra redan nu.

Vad händer med mitt hemlarm när 3G- och 2G-näten släcks ner?

Kommunikationen slutar att fungera för de produkter som enbart kommunicerar över 2G- och 3G-nätet. En del enheter, exempelvis smarta hemlarm har stöd för flera olika kommunikationsvägar, via LTE och IP. De kommer fortsätta fungera precis som vanligt i många år framöver. Många andra uppkopplade teknikprylar, däribland många äldre hemlarm, har inte denna lyx och kommer därför att sluta fungera när näten släcks ner. Har du ett äldre larmsystem från Säkra Larm? Du behöver inte känna panik över att det kommer sluta fungera kommande året men vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för att se över din nuvarande larmlösning här.

Hur bråttom är det? När släcks de gamla näten?

Allt färre användare och allt mindre trafik går via 2G- och 3G-näten och övergången pågår. Tillstånden för GSM 2G-nät gäller fram till 2025, men hur länge 2G- och 3G-näten lever kvar i Sverige kommer sannolikt variera mellan operatörer och var någonstans i landet du befinner dig.

När stängs 3g-nätet?

Som det ser ut just nu så kommer 3G nätet att stängas ner innan 2G nätet, detta eftersom 2G nätet i betydligt större utsträckning används till viktiga system. Operatören Telia inledde sitt arbete med att stänga ner 3G nätet under 2021. Även Telenor är på gång med att stänga ner sitt 3G-nät, de planerar att detta ska vara färdigt någon gång under 2025 då deras licenser för 3G nätet går ut. Exakt när man kan säga att 3G nätet stängts ner helt i Sverige är i dagsläget omöjligt, olika operatörer fasar ut sina nät olika snabbt. Många svenska operatörer verkar dock ha 2025 som mål för nedstängningen av 3G nätet.

Hur kan jag se om nedsläckningen påverkar mitt larmsystem?

Det första du behöver se över är om du har vårt nya larmsystem med IQ Panel 2 eller ett äldre larmsystem. Med vårt nya larmsystem, en IQ Panel 2 tillsammans med appen alarm.com, kan du vara lugn och behöver inte göra något alls.

Hur kan jag uppgradera ett äldre larmsystem?

Du behöver inte byta ut allt du har, men så småningom behöver du byta ut centralenheten i ditt larmsystem. Som kund hos oss hjälper vi dig att byta till en ny IQ Panel 2 centralenhet till ett förmånligt pris, som vi sedan kopplar samman med dina befintliga larmprodukter.

Vart ska jag vända mig för att byta centralenhet?

Välkommen till oss på Säkra Larm! Du får svar på frågor, förslag på en bra larmlösning, installation och hjälp hela vägen av en tekniker. Du når oss här.

Är det en bra idé att byta hemlarm till Säkra Larm innan övergången sker?

Om du har ett larmsystem från en annan larmleverantör som kommunicerar över 2G- och 3G, så är det en bra tid att se över ditt hemlarm och jämföra olika alternativ. Köper du ett larmsystem av oss på Säkra Larm, så får du ett tryggt och säkert hemlarm som är bäst i test. Du slipper dyra abonnemang och kan själv välja de funktioner som passar ditt behov. Vad tjänar du på det?

Vad ska jag tänka på när jag väljer ett nytt hemlarm?

Botanisera bland alternativen och fundera över vilka funktioner du har behov av. Önskar du uppkoppling till larmcentral, väktarhjälp eller räcker det för dig med bra kameraövervakning kopplad till din mobil, exempelvis? Här är fler bra saker att tänka på för att hitta rätt och få ut så mycket som möjligt av ditt larm.

Vill du komplettera säkerheten där hemma? Fråga oss om någonting?

Säkra Larm har öppet 09:00 till 16:00 helgfria vardagar, hela sommaren!