fbpx
Kontakt

Trådlöst brandlarm – för snabb upptäckt av brand

Ju tidigare en brand upptäcks, ju mindre skada kommer den att göra. Därför är brandlarm en av hemmets allra viktigaste, om inte den viktigaste säkerhetsutrustningen. Det bästa är om brandlarmet aldrig kommer till användning, men om en brand skulle uppstå måste brandlarmet fungera.

Ett trådlöst brandlarm med kamera och optiska rökdetektorer med inbyggd siren är mycket effektivt för att upptäcka en brand i tid. Enheterna placeras runt om i hemmet och varje enhet larmar var för sig. Att det finns flera punkter i huset som kan upptäcka brand och brandrök gör att du snabbare får reda på om elden är lös i din bostad. Övervakningskameran visar operatören vart i huset det brinner och kan tillkalla räddningstjänst. Ett brandlarms pris är mycket lågt med tanke på att det räddar både liv och stora värden om olyckan är framme.

Brandlarm – så funkar det

I moderna optiska brandlarm finns ett system som fungerar på liknande sätt som en fotocell – fast omvänt. För att gå ner på teknisk nivå sitter det en svart kammare med ljuskälla inuti brandlarmet. När det kommer in partiklar (brandrök) i kammaren så reflekteras ljusstrålen och systemet larmar. På Säkra Larm har vi effektiva och smarta integrationer mellan brandlarm och hemlarm som gör att det inte är nödvändigt att ha två eller flera separata system. På så sätt sparar ni pengar och får en och samma leverantör av alla era larmsystem.

Spisen är vanligaste brandorsaken

Köket är det vanligaste platsen i hemmet där en brand startar. Det allra vanligaste är att branden startar i samband med matlagning. Om det börjar brinna i köket är det oerhört viktigt att släcka branden på rätt sätt. Brinner det i en kastrull eller stekpanna ska du släcka branden med ett lock eller brandfilt. Använd ALDRIG vatten om det skulle brinna i olja eller stekfett, det är livsfarligt och gör att elden kan sprida sig i en förödande hastighet.

En annan viktig sak att komma ihåg är att regelbundet rengöra köksfläkten. Det samlas mycket flott i filtret och om det skulle börja brinna i en kastrull eller stekpanna på spisen finns risken att branden sprider sig upp till köksfläkten om filtret är smutsigt.

Identifiera brand i tvättstuga med trådlösa brandlarm | Säkra Larm

Tvättstugan – en dold fara

Tvättmaskinen och torktumlaren är även dem vanliga brandorsaker. En vanlig orsak till att det börjar brinna är att maskinerna är överlastade och för att damm/luddfiltret är överfullt. Därför är det bra att vara hemma när man kör maskinerna. Skulle det trots allt börja brinna i tvättmaskinen eller i torktumlaren och du har möjlighet att släcka elden – dra ur sladden och släck sedan med vatten eller pulversläckare. Skulle branden vara så stor att du inte kan släcka den själv, se till att stänga dörren till tvättstugan. Branden sprider sig inte lika kraftigt om den är instängd. Självklart ska också räddningstjänsten alltid kontaktas om det rör sig om en brand som kan orsaka skada på fastigheten eller personer.

Säkerhetsutrustning utöver brandlarmet

Brandsläckare

En handbrandsläckare gör att du snabbt och effektivt kan släcka mindre bränder i hemmet. Se till att placera släckaren så att den är enkel att komma åt och att alla i familjen vet hur den fungerar. Bor ni i ett stort bör det finnas flera släckare.

Brandfilt

En brandfilt är bra för att släcka bränder på plana ytor. Till exempel på köksbordet om ett ljus skulle antända duken. Kom ihåg att inte kasta filten på elden utan lägg bestämt filten över branden.

Är du intresserad av våra larmlösningar?
Låt oss kontakta dig!

Genom att fylla i formuläret så kommer vi att ta kontakt med dig och hjälpa er att hitta en larmlösning som passar just er.