fbpx
Kontakt

Vad är en IR-detektor?

En IR-detektor är en elektronisk apparat som reagerar på infrarött ljus. IR-detektorer används ofta som rörelsedetektorer då de kan uppfatta skillnaden mellan en svajande gren och en person som korsar ens tomt. En IR-detektor kan också programmeras att enbart reagera på större objekt och ignorerar mindre varelser vilket gör den djurvänlig.

IR-detektorer håller snabbt på att bli standarden för rörelsedetektorer och kameror på marknaden. Men vad exakt är en IR-detektor?

Definition: IR-detektor

IR-detektorer använder sensorer som reagerar på infraröd strålning som ligger i det elektromagnetiska spektrumet och som det mänskliga ögat inte kan upptäcka.  Vårt öga kan enbart se det ”grundläggande” färgspektrumet som finns i regnbågen – alltså rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett.

Infraröda sensorer används inom en mängd olika områden inklusive bland andra: rörelsedetektion, mörkerseende, astronomi, restaurering av konstföremål, gasdetektion. Infrarött ljus är en vital del av våra liv vare sig vi inser det eller inte.

Hur används IR-detektorer inom hemsäkerhet?

Inom hemsäkerhet är IR-detektorer en vital del för att skapa ett säkert hem. De bistår med vitala verktyg som hjälper olika larmprodukter bli mer precisa och pålitliga. En IR-detektor kan användas för IR-kameror, rörelsedetektorer och andra detektorsystem för att öka precision. Denna precishet ser till att ens bostad alltid har ett pålitligt skydd. Här är de tre främsta användningsområdena för IR-detektorer.

IR-övervakningskameror

Övervakningskameror blir bättre för varje år som går när ny inspelningsteknologi skapas. För att spara på energi (för både trådade och trådlösa system) har många IR-övervakningskameror rörelseaktivering. De flesta kameror med rörelseaktivering förlitar sig på infraröd detektion, även fast det finns många andra typer av detektionssystem.

Kameror som installeras med IR-detektering börjar spela in så fort den noterar någon typ av infraröd rörelse. Detta förhindrar att kameran spelar in timmar av material då inget sker. Detta sparar pengar, tid och energi åt dig som ägare av en IR-kamera.

PIR rörelsedetektorer

IR-rörelsedetektorer är en av de populäraste typerna av rörelsedetektorer på marknaden. Medan det finns ett brett utbud av olika IR-rörelsedetektorer på marknaden – PIR-detektor, Ultrasonic, Microwave, Tomographic – alla med sina unika fördelar, så är PIR (Passive Infrared motion sensor) det bästa valet för många hem på grund av dess prisvärdhet och hur lite energi den kräver för att fungera.

IR-brandlarm

Avancerade rök- och brandlarm använder sig av IR-detektorer för att upptäcka temperaturskillnader i luften. Sensorerna för IR-brandlarmet programmeras att sätta igång ett larm då temperaturen i rummet stiger för hastigt och överskrider en viss gräns.

Hur mycket kostar en IR-detektor?

På grund av den allmänna förekomsten av infraröd teknik i världen är IR-detektorlarm relativt billiga. För mer information om priser för våra olika IR-detektorlarm, kontakta Säkra Larm direkt så berättar vi mer.

Säkra Larms utbud av IR-detektorlarm

I vårt utbud hittar du samtliga av de ovan nämnda typerna av IR-detektorer för utomhusbruk såv

Är du intresserad av våra larmlösningar?
Låt oss kontakta dig!

Genom att fylla i formuläret så kommer vi att ta kontakt med dig och hjälpa er att hitta en larmlösning som passar just er.