fbpx
Kontakt

Fördelar och funktioner med ett vattenlarm

Att äga sitt eget hem är en dröm för många och innebär en rad fördelar såsom finansiell säkerhet och stabilitet, stolthet över sitt husägande och en trygg plats för familjen. Men med att äga ett hus kommer samtidigt även en rad nya ansvarsuppgifter som att klippa gräsmattan, skotta snö och genomföra mindre reparationer.

När man väljer att skaffa en försäkring tänker nog de flesta på att de behöver skydda sig mot inbrott och bränder. Men statistik visar på att det finns en ännu större bov. En bov som står för skador upp mot 10 miljarder kronor varje år – nämligen vattenläckage och vattenskador. Det handlar om allt från spruckna rör och igensatta toaletter, till icke-funktionella varmvattenberedare som kan läcka tusentals liter vatten genom ditt hem.

I denna artikel tänkte vi gå över en vattenfelsbrytares funktioner och fördelar, hur den förebygger vattenskada, samt ge några tips på hur du kan upptäcka om du har en läcka i huset.

Olika typer av vattenlarm

1. Vattenlarm med sensorer

Denna typ av vattenlarmövervakning inkluderar sensorer som strategiskt placeras ut runt om i ditt hus vid riskzoner som upptäcker läckor. Vid en läcka kan den stänga av inkommande vatten automatiskt, och kopplar du samman den med ditt smarthem-system kan du få varningsmeddelanden direkt till din mobiltelefon vid tillfällen då en läcka uppstått. Då kan du antingen själv åka hem och kontrollera vad som hänt eller be en granne, familjemedlem eller annan bekant att ta en titt på vattenläckan och förhindra att något skadas ytterligare.

2. Vattentryckgivare

Ett bra komplement till ett vattenlarm med sensorer är en så kallad vattentryckgivare som skyddar hela huset. Systemet monteras på din huvudvattenledning och mäter vattenflödet i dina rör. Om den upptäcker vattenflöde över det normala/tryckfall stänger den automatisk av vattenflödet för att förhindra läckage.

Tecken på att du har en läcka

Ibland är det inte uppenbart att en läcka uppstått. Vattenskador kan ske successivt över en längre tid. Här ett par saker du bör hålla utkik efter för att kontrollera om det finns en läcka någonstans i dina rörledningar, och tecken på att det kan vara dags att investera i ett vattenlarm:

1. Kontrollera din vattenräkning

Om din vattenräkning ökat på senaste kan detta vara ett tecken på att en vattenläcka uppstått.

2. Lyssna efter ett tickande från din vattenmätare

Om din vattenmätare konstant tickar kan det vara en god indikation på att du har en läcka någonstans i huset.

3. Leta efter fuktighet/vattenmärken

Vi rekommenderar att göra regelbundna kontroller av områdena runt och omkring tvättställ, badkar och toaletter. Om du upptäcker missfärgning eller fuktighet så är risken stor att du har en läcka. I dessa fall kan du lägga ut en handduk i skåpen vid rörledningarna. Om du har en läcka kommer handduken förhindra att vattnet rinner igenom och gör det enklare att upptäcka om det verkligen finns en läcka eller inte.

Investera i en smart lösning för vattenläckage

Ett vattenlarm med automatisk avstängning är den bästa försäkringen mot vattenskador och de dyra kostnaderna till följden av en läcka. Kontakta Säkra Larm redan idag för mer information om våra vattenfelsbrytare/vattenlarm så hjälper vi dig skapa ett komplett skydd anpassad efter dina behov.

Är du intresserad av våra larmlösningar?
Låt oss kontakta dig!

Genom att fylla i formuläret så kommer vi att ta kontakt med dig och hjälpa er att hitta en larmlösning som passar just er.