fbpx
Kontakt

Vad är hemautomation?

Hemautomation och smarta hem är samlingsbegrepp för tekniker som automatiserar och förenklar våra hem genom central styrning av olika elektroniska artiklar som larm, belysning och dörrar.  I den här bloggen svarar vi på några av de vanligaste frågorna kring hemautomatisering. Vi ger dig även idéer på hemautomationslösningar som gör din bostad både enklare och säkrare att vistas i.

Hur fungerar hemautomation?

Enkelt uttryckt är hemautomation ett system av nätverksanslutna och både kontrollerbara och automatiskt styrda enheter som arbetar tillsammans. Varje enhet kan styras självständigt och på distans, samt ställas in enligt scheman.

Hemautomation är ett stort steg framåt när det kommer till säkerhetslösningar för ditt hem. Du kan exempelvis låsa bostadens ytterdörr även fast du redan är på väg till jobbet eller ställa in att husets alla lampor ska släckas vid en viss tidpunkt eller när du larmar av eller på. Du har även möjlighet att styra dina larm på avstånd. En IP-kamera med tvåvägskommunikation tillåter dig att både se och prata med folk som befinner sig i ditt hem – direkt via mobilen. 

 Det finns 2 huvudsakliga element för att ett hemautomationssystem ska fungera: styrenheter och sensorer:

  • Styrenheter är de enheter som du använder för att styra ditt automatiserade hem. Det kan röra sig om en dator, en surfplatta eller smartphone. En styrenhet kan också inkludera en röstassistent där du kan styra dina enheter via röstkommandon.
  • Sensorer övervakar exempelvis förändringar i dagsljus, temperaturer och rörelser. Detta gör det möjligt de olika enheterna att reagera på rådande situation, till exempel att en övervakningskamera med strålkastare automatiskt slås på när någon går förbi dess sensor.

Vad kan du göra med hemautomation?

Hemautomationssystem erbjuder en mängd olika funktioner och säkerhetslösningar. 

Du kan antingen styra hemmets enheter direkt via en app eller programmera så att specifika enheter slås på eller av vid en viss tidpunkt. Det är också möjligt att utlösa funktioner i samband med vissa externa händelser.

 Några av de vanligaste sakerna du kan göra med hemautomation är att:

  • Fjärrstyra hushållets belysning
  • Slå av och på olika elektroniska enheter 
  • Kontrollera säkerhetssystem, larm och kameror
  • Låsa och låsa upp dörrar
  • Schemalägga olika specifika händelser (t ex. tidpunkt för när ditt larm ska aktiveras/avaktiveras) 
  • Integrera olika enheter med varandra (t ex. programmera så att musiken slås på när du tänder bostadens lampor)

Vilka är fördelarna med hemautomation?

Fördelarna med hemautomation faller vanligtvis inom ramen för några specifika kategorier. Här kan du ta dig en titt på de främsta fördelarna med hemautomation:

Säkerhet

Automatiskt eller med kommando från dig och din mobila enhet kan du aktivera säkerhetssensorer, övervakningskameror, stänga av alla elektroniska enheter, slå på yttre belysning och låsa alla ingångsdörrar. Automatiserade säkerhetslösningar erbjuder omfattande flexibilitet och sinnesro. 

Bekvämlighet

Antalet elektroniska prylar i våra hem stiger snabbt, och i takt med det blir vårt behov av ökad automation, kontroll och översikt större. Man vill kunna styra allt från en och samma enhet. Genom att programmera olika scenarion kan man med en knapptryckning utför många olika åtgärder på en och samma gång. Några exempel skulle kunna vara att slå på lampor och stänga av ditt larm så fort du låser upp ytterdörren. 

Energieffektivitet

Hemautomation tillåter dig att vara mer medveten om din energianvändning. Genom rörelsedetektorer kan du ställa in så att lamporna i ett rum endast är påslagna om du befinner dig där. Det är även möjligt att kontrollera bostadens värme genom att programmera så att den sänks automatiskt när ingen är hemma. Hemautomation tillåter dig att spara pengar och minska den skadliga effekten på miljön.  

Investera i hemautomation och gör livet enklare

Säkra Larm håller på just i detta nu med att lansera flera nya automatiserade produkter för ett tryggt hem. Vi erbjuder skräddarsydda helhetslösningar där vi hjälper dig skapa ett hem med största möjliga säkerhet.

Kontakta Säkra Larm för mer information om hur vi kan göra ditt hem säkert med vår smarta säkerhet.

 

 

 

 

 

 

 

Är du intresserad av våra larmlösningar?
Låt oss kontakta dig!

Genom att fylla i formuläret så kommer vi att ta kontakt med dig och hjälpa er att hitta en larmlösning som passar just er.